Nieuws

Leercultuur versterken: vandaag gedaan, vandaag geleerd!

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft een campagne gestart om leren op de werkvloer te stimuleren. Mkb-werkgevers worden aangemoedigd om informele en laagdrempelige leermomenten te creëren. Denk hierbij aan het geven van feedback, samenwerken met andere afdelingen en het evalueren van taken. 

Leren van collega’s en feedback op de werkvloer levert namelijk aardig wat op, voor werkgevers én werknemers. 

Volgens onderzoek van TNO profiteren werkgevers op de lange termijn door het toegenomen innovatievermogen van hun medewerkers en maakt het de werkgever aantrekkelijker op de (nog altijd krappe) arbeidsmarkt. Werknemers die op de werkvloer leren, zijn vaker tevreden, verbeteren hun werkvermogen, productiviteit, promotiekansen en positie op de arbeidsmarkt.

Dat werknemers ervoor openstaan te leren op het werk, blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) van TNO en het CBS (2023). Maar liefst 92% vindt leren op het werk (heel) belangrijk. Toch is er met name in het mkb nog ruimte voor verbetering. Want waar bij grote bedrijven, met meer dan 250 werknemers, bijna de helft van de werknemers veel leert van taken en collega’s, is dat in het mkb 37% (taken) en 39% (collega’s).

Jacco Vonhof, voorzitter MKB-Nederland: “In Nederland zijn er zo’n 430.000 mkb-bedrijven. Veel zijn al goed op weg, maar er liggen nog kansen om leren op het werk nog meer te stimuleren en faciliteren. Dat hoeven geen ingewikkelde en tijdrovende processen te zijn. Het gaat soms om kleine acties waarmee je als ondernemer je medewerkers en dus je bedrijf al vooruithelpt. Zoals het stimuleren van kennis delen, feedback geven en zorgen voor een uitdagend en gevarieerd takenpakket. In de huidige, krappe arbeidsmarkt is dat des te belangrijker.”

Om hen te ondersteunen en leren op de werkvloer te stimuleren, start het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid met de campagne ‘Leren op de werkvloer levert aardig wat op’.

*Het programma FIT2030 en alle onderliggende activiteiten worden mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Meer nieuws

Over FIT2030