Een vitamineshot voor duurzame inzetbaarheid, kan dat? Bij CSK Food Enrichment twijfelden ze er niet aan. Door de ontwikkeling en verkoop van innovatieve ingrediënten zoals startercultures, kaascoatings en stremsels, zorgde het bedrijf voor een goede smaak in kaas en andere gefermenteerde melkproducten. Het vernieuwende DNA van CSK vereist flexibiliteit en aanpassingsvermogen van haar medewerkers. Hoe stimuleer je dit nou beter dan met een extra ‘boost’ werkplezier en inzetbaarheid? We bespraken het met Karin de Ruiter, destijds HR-Manager bij CSK Food Enrichment, tegenwoordig DSM Food Specialties.
DI-Budget
In 2019 werden er nieuwe Cao-afspraken gemaakt in de Zuivelindustrie. Om vitaal inzetbaar te kunnen zijn én blijven, ontvangen alle medewerkers in de sector vanaf 2020 een persoonlijk DI-budget. Het budget betreft 1% van het jaarinkomen van de medewerker en mag naar eigen inzicht besteed worden in de duurzame inzetbaarheid (DI) app Tiptrack.
Een mooi initiatief, maar hoe maak je dit praktisch toepasbaar binnen je organisatie? “Deze vraag hield ons direct bezig. Hoe kunnen we ons personeel stimuleren om optimaal gebruik te maken van hun persoonlijk budget? En hiermee: medewerkers doelgericht aan de slag laten gaan met hun eigen vitaliteit en inzetbaarheid?” Vertelt Karin de Ruiter, destijds HR-Manager bij CSK Food Enrichment, tegenwoordig DSM Food Specialties.
Karin de Ruiter, destijds HR-Manager bij CSK Food Enrichment, tegenwoordig DSM Food Specialties.
Vitamin CSK
Het antwoord op deze vraag werd geformuleerd in samenwerking met SOL. Zo ontstond het project ‘Vitamin CSK’ met als motto: ‘Boost your development’. “Vitamin CSK is gericht op de promotie van duurzame inzetbaarheid en werkplezier. Met als concreet doel om gesprekken over deze thema’s op de werkvloer te stimuleren, draagvlak te creëren en bij te dragen aan de vitaliteit, vaardigheid en wendbaarheid van onze medewerkers.” aldus Karin.
Sprintsessies
Vitamin CSK ging van start met twee sprintsessies, die als aftrap dienden voor het project. Hierbij waren dertien medewerkers betrokken, afkomstig van de verschillende locaties en werkzaam in verschillende functies. De sessies vonden plaats op locatie in Leeuwarden en Wageningen en werden begeleid door trainers van SOL.
Sessie 1: Een gezamenlijke definitie
Het doel van de eerste sessie was om inzicht krijgen in duurzame inzetbaarheid en werkplezier. Wat houden deze begrippen in? Waarom zijn ze van belang? En: Hoe kan je er praktisch mee aan de slag? Karin verzorgde destijds de aftrap voor het event: “CSK is constant in beweging en groeit en bloeit volop. Dit kost, maar geeft vooral ook energie. Flexibiliteit en aanpassingsvermogen van CSK en onze medewerkers is essentieel om duurzaam te blijven ontwikkelen. Het gaat goed met ons, maar het kan natuurlijk altijd beter. CSK vindt het belangrijk dat medewerkers vitaal, vaardig en wendbaar zijn en blijven, en investeert daarom in een vitaliteitsprogramma.” Naar aanleiding hiervan gingen de deelnemers met elkaar in gesprek over de twee centrale thema’s binnen Vitamin CSK.
Sessie 2: Concrete acties opzetten
Tijdens de tweede sessie stelden de deelnemers een gezamenlijk verbeterplan op. Hierin werden alle mogelijke activiteiten gerangschikt en werd er een planning gemaakt voor de inzet of uitvoering ervan. “Dit maakte concreet wat we precies gingen doen om duurzame inzetbaarheid en werkplezier binnen CSK op de kaart te zetten. Maar ook: wanneer we dit in uitvoering brachten en wie daarbij betrokken werd.” vertelt Karin.
Het vervolg
De sprintsessies vormden een basis voor Vitamin CSK en de verdere invulling van het project. Er lag een duidelijke fundering: uitgewerkte ambities, bijbehorende doelen en een plan van aanpak. Hiermee kon de organisatie praktisch aan de slag, vertelt Karin. “De deelnemers van de sprintsessies traden in het vervolg op als Vitamin CSK-coach. Dertien ambassadeurs voor duurzame inzetbaarheid en werkplezier op de werkvloer. Hier was men erg enthousiast over, omdat dit een belangrijke rol speelde in het borgen van Vitamin CSK binnen ons bedrijf.”
Helaas heeft de organisatie de verdere plannen rondom Vitamin CSK niet in uitvoering kunnen brengen, vertelt Karin. “De sprintsessies vonden in november en december 2019 plaats. Kort hierna is CSK overgenomen door DSM.”
CSK werd DSM
DSM Food Specialties is een groot internationaal bedrijf op het gebied van gezondheid, voeding en bioscience dat vanuit wetenschappelijke basis de gezondheid van mens, dier en planeet verbetert. Met haar producten en innovatieve oplossingen, wil DSM het leven van mensen verbeteren. Hierbij focust de organisatie zich op een goede gezondheid en gezonde, goed smakende en duurzaam geproduceerde voeding voor iedereen. Zo is de organisatie onder andere bekend van lactase voor lactosevrije melk en andere zuivelproducten (Maxilact®) en vegetarisch stremsel voor de productie van kaas (Fromase®).
De aandacht voor duurzame inzetbaarheid en werkplezier is na de overname door DSM niet verloren gegaan, vertelt Karin. “In tegendeel zelfs! Bij DSM staan deze thema’s hoog op de agenda. Er is een uitgebreide DI-toolkit beschikbaar voor medewerkers, waarnaast we actief werken aan thema’s zoals: thuiswerken, werk-privé balans en duurzame instroom.” Het enige verschil hierin is volgens haar de schaal van de activiteiten. “DSM is een grote organisatie: dit biedt onze medewerkers een breder spectrum aan mogelijkheden op het gebied van vitaliteit, vaardigheid en inzetbaarheid.”
Kostbare ervaring
Karin kijkt nog altijd met veel plezier terug op het traject. “Het was ontzettend mooi om te zien hoe de deelnemers zich met volle overgave op Vitamin CSK stortten: Mensen pakten het serieus op, kwamen met originele ideeën en waren écht enthousiast om aan de slag te gaan als coach. Dit is natuurlijk mede te danken aan de sprintsessies georganiseerd door SOL. Die hebben hier een belangrijke bijdrage aan geleverd. Het is én blijft voor mij erg jammer dat we Vitamin CSK niet voort hebben kunnen zetten.”
*Het programma FIT2030 en alle onderliggende activiteiten worden mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.